• Fytoftoroza

  • Parametry

Czym jest fytoftoroza?

Fytoftoroza to jedna z najgroźniejszych chorób grzybowych atakujących rośliny w naszych ogrodach. Wywoływana jest przez grzyby z rodzaju Phytophthora i atakuje nie tylko iglaki! Zagrożone są również rododendrony, bukszpan, wrzosy, a także jabłonie i rośliny warzywne. Rozwojowi choroby sprzyja wysoka wilgotność powietrza oraz zbyt obfite podlewanie, bardzo wilgotne podłoże.

Jak rozpoznać chorobę?

W przypadku iglaków na początku możemy zaobserwować matowienie, żółknięcie, następnie brunatnienie igieł, po czym następuje całkowite zamieranie porażonych pędów. Fytoftoroza może zaatakować pojedynczy pęd, podczas gdy pozostałe wyglądają zdrowo – należy wówczas natychmiast interweniować, ponieważ choroba postępuje bardzo szybko.
Zainfekowane rośliny liściaste także żółkną, więdną i obumierają, liście rododendronów zwijają się łódeczkowato, pojawia się plamistość liści.

Objawy widoczne są także na łodydze/pniu – można zauważyć ciemnobrązowe plamy, zgniliznę, a po wykopaniu widać, że korzenie również są osłabione, zniszczone, z początkami gnicia, a ich końcówki brunatnieją.

Zwalczanie fytofrorozy

Nie będziemy owijać w bawełnę – walka z tą chorobą jest bardzo trudna. W pierwszej kolejności atakuje ona system korzeniowy, nie widzimy więc objawów, a kupując nowe rośliny nie jesteśmy świadomi czy są one zarażone. Rozprzestrzenia się bardzo szybko i gdy objawy są już wyraźnie widoczne na pędach, zwykle jest już za późno i rośliny niestety nie da się uratować.
Gdy zauważymy, że roślina jest już silnie porażona fytoftorozą w większości przypadków należy ją wykopać i spalić. Przy mniej zainfekowanych należy najpierw usunąć chore pędy, następnie podlać i opryskać całą roślinę środkiem grzybobójczym. Wszystkie rośliny sąsiadujące należy potraktować w podobny sposób. Ważne jest to, aby zadziałać zarówno dolistnie jak i doglebowo, zapewniając dzięki temu kompleksowe zwalczanie patogenów zarówno zalegających w glebie, jak i rozwijających się na roślinie.