Dlaczego azot jest potrzebny roślinom?

Azot to podstawowy pierwiastek. Jest kluczowy dla wzrostu roślin. Razem z fosforem i potasem tworzy niezbędną trójkę najważniejszych składników niezbędnych do życia roślin i do zachodzących w nich procesów biologicznych.
Azot jest wchłaniany w formie azotanów i jonów amonowych. Jest składnikiem: białek, chlorofilu, witamin, hormonów oraz DNA. Azot jest także składnikiem enzymów, dlatego odgrywa ważną rolę w metabolizmie roślin. Ilość tego pierwiastka wpływa na wzrost roślin oraz kwitnienie i plonowanie.
 
Nadmiar i niedobór azotu.
 
Zarówno nadmiar, jak i niedobór jest niekorzystny dla roślin. Objawy nadmiaru i niedoboru azotu często są widoczne gołym okiem, dzięki czemu można szybko zdiagnozować problem.
 
niedobór i nadmiar azotu

 
Nawozy azotowe możemy podzielić ze względu na formę azotu, która jest w nich zawarta.
 
Wyróżniamy:
  • nawozy amonowe,

  • nawozy saletrzane,

  • nawozy saletrzano-amonowe,

  • nawozy amidowe (mocznik nawozowy).

 
Nawozy amonowe zawierają azotan amonu. Mają działanie zakwaszające, dlatego stosuje je się na glebach zasadowych lub neutralnych. Jest idealny do roślin kwasolubnych. Polecany jest do wczesnego nawożenia wiosennego i późnego przed zimą. Nawozy amonowe działają wolno i uwalniają się przy większej wilgotności. Dodatkowo bardzo dobrze rozpuszczają się w wodzie, więc świetnie nadają się do dokarmiania dolistnego.
 
Nawozy saletrzane, czyli azotanowe. Działają bardzo szybko, polecane są do nawożenia przed zimowego. Występują w różny rodzajach, łączone są z innymi składnikami mineralnymi, które dodatkowo wzmacniają uprawy. Często można spotkać saletr wapniową, która zakwasza glebę. Wapń uelastycznia struktury komórkowe, co przekłada się bezpośrednio na uszkodzenia mechaniczne, a także zwiększa odporność roślin na choroby i ujemne temperatury. Natomiast saletra z dodatkiem potasu polecana jest do nawożenia roślin w okresie kwitnienia i owocowania.
 
Nawozy saletrzano-amonowe, czyli saletrzak lub saletra amonowa cieszą się dużą popularnością, ponieważ łatwo je zastosować i szybko rozpuszczają się w wodzie. Są to nawozy uniwersalny, można je stosować do roślin uprawnych i ozdobnych. Mogą lekko zakwaszać glebę.
 
Nawozy amidowe to przede wszystkim mocznik nawozowy. Jest bardzo uniwersalny, można nim nawozić wszystkie rodzaje roślin uprawnych oraz ozdobnych. Stosowany dolistnie silnie dokarmia rośliny. Może być stosowany na każdej glebie, która nie jest mocno kwaśna. Zgodnie z Ustawą o nawozach i nawożeniu art. 20 b. Mocznik należy stosować w formie granulowanej zawierający inhibitor ureazy albo powłokę biodegradowalną.
 
Nowoczesnym i uniwersalnym płynnym nawozem azotowym jest roztwór saletrzano-mocznikowym — RSM. Można nim nawozić uprawy rolnicze i ogrodnicze. To chemiczne połączenie może zaspokoić potrzeby azotowe każdej rośliny. Jest to nawóz o szybkim i długotrwałym działaniu. Ważne jest to, że obecność w glebie azotu o zróżnicowanej ruchliwości i dostępności pozwala roślinom w trakcie wzrostu pobierać ten pierwiastek zgodnie z ich potrzebami, co zapewnia wzrost efektywności nawozu. RSM wpływa także na znaczące zmniejszenie migracji niewykorzystanych związków azotu w głębsze warstwy ziemi.

Nawóz ten stosuje się doglebowo, przed siewem lub w trakcie wzrostu roślin.
Natomiast przy uprawie ozimej niskie temperatury i powolny jeszcze wzrost zbóż, a w związku z tym powolne pobieranie azotu powoduje, że azot z mocznika jest dłużej dostępny dla roślin. W okresie wczesnej wiosny nie powinno się stosować saletry wapniowej, ze względu na jej szybkie wymywanie w głąb gleby, poza system korzeniowy.
 
Optymalne, przykładowe dawki roztworu saletrzano-mocznikowego dla poszczególnych upraw:
 
Zboża ozime
 
l/ha 150–500: 30% wiosną przed ruszeniem wegetacji, 30% w fazie krzewienia, 20% w fazie strzelania w źdźbło, 20% przed kłoszeniem
 
Zboża jare
 
l/ha 150–450: 40% w fazie krzewienia, 30% w fazie strzelania w źdźbło, 30% przed kłoszeniem
 
Kukurydza
 
l/ha 160–580: 20% przedsiewnie, 40% do fazy 4 liścia, 40% do zwarcia międzyrzędzi
 
Rzepak ozimy
 
l/ha 150–600: 20% przedsiewnie, 20% do fazy 4 liścia, 30% do stadium wydłużania pędów, 30% w fazie pąkowania
 
Burak cukrowy
 
l/ha 160–600: 20% przedsiewnie, 40% do stanu 7 liścia, 40% do zwarcia międzyrzędzi
 
Ziemniak
 
l/ha 150–500: 20% przed sadzeniem, 40% w fazie rozwoju liści, 40% do zwarcia międzyrzędzi
 
Trawy w uprawie polowej
 
l/ha 150–550: 40% wiosną przed ruszeniem wegetacji, 30% po pierwszym pokosie/wypasie, 30% po drugim pokosie/wypasie
 
Użytki zielone
 
l/ha 150–550: 40% wiosną przed ruszeniem wegetacji, 30% po pierwszym pokosie/wypasie, 30% po drugim pokosie /wypasie.
 
 
W naszym sklepie znajdziesz

Mocznik Nawóz Mineralny 2 kg AGRA


Na co należy uważać, nawożąc azotem?

Bardzo ważna jest precyzja w odmierzaniu dawki. Należy też pilnować terminu stosowania, aby nie zniszczyć plonów. Warto takż