Kompostowanie – naturalny nawóz
Kompost to ekologiczny nawóz, który można zrobić we własnym ogrodzie. Doskonale odżywia glebę, dostarcza niezbędnych składników odżywczych i mikroelementów. Nie da się ukryć, że jest to jedn z najlepszych sposobów na spożytkowanie odpadów domowych.
Dlaczego warto prowadzić kompost?
Dużą zaletą prowadzenia kompostu jest pozbywanie się odpadów w sposób ekologiczny. Dzięki temu utrzymujemy homeostazę w naszym małym ekosystemie jakim jest ogród. Dodatkowo w ten sposób ratujemy ziemię przed metanem, który jest jednym z gazów przyczyniających się do globalnego ocieplenia. Metan wytwarza się z odpadów organicznych, które rozkładają się na wysypisku, ponieważ nie ma tam dostępu do tlenu, bo odpady są tam wrzucane na jedną hałdę. Metan jest gazem, który jest 25 razy bardziej szkodliwy dla klimatu niż dwutlenek węgla.
Dodatkowo używanie kompostu jako naturalnego nawozu to jeden z najlepszych sposobów, aby nasza gleba była zdrowsza. Pomaga także w zachowaniu wilgoci, dlatego ziemia lepiej radzi sobie podczas suszy. Pełen naturalnych składników odżywia rośliny, hamuje rozrost chwastów oraz co bardzo ważne zmniejsza poziom zakwaszania gleby.
Zdrowsze i dobrze odżywione rośliny to większe plony i piękniejsze kwiatostany. Używając kompostu mamy gwarancję, że warzyw będzie więcej, będą soczyste i chrupkie, bogate w składniki odżywcze. W dodatku jest to najtańszy sposób na odżywianie roślin, gdyż odpady organiczne powstają w każdym domu i ogrodzie.
Kompostownik
Kompostownik można wykonać samodzielnie z desek lub kupić gotowy. Do wykonania potrzebne są tylko deski. Zazwyczaj jest bez dna, może mieć, ale nie musi mieć pokrywy. Montaż jest prosty, natomiast utrudnia to korzystanie, ponieważ raz do roku należy kompost przerzucić. Drewniany kompostownik ma niestety jedną sporą wadę – może zacząć gnić i nie wytrzyma też zbyt wielu sezonów. Dobrą alternatywą jest kompostownik plastikowy. Można wybrać różną pojemność, jest zbudowany z trwałych materiałów i często posiada pokrywę. Zapewnia odpowiednią wentylację. Również łatwo się go montuje, często modele posiadają wygodne uchwyty i kotwy mocujące. Przykładem może być Multi Kompostownik 360 L czarny.
Odpowiednie miejsce na kompostownik
Do odpowiednich procesów biochemicznych kompostownik musi stać w dogodnym miejscu w ogrodzie. Kompost potrzebuje odpowiedniego poziomu wilgoci, dlatego należy go umieścić w miejscu zacienionym. Dobrze jest gdy kompostownik nie stoi w przeciągu, wiatr nie jest najlepszym sprzymierzeńcem, ponieważ powoduje zbyt szybkie wysychanie kompostu. Wiatr także może roznieść po ogrodzie resztki z kompostownika. Istotnym elementem jest ustawienie kompostownika na ziemi, aby z gleby dostawały się dżdżownice i pożądane bakterie przyspieszające rozkład odpadów organicznych. Ziemia też pochłania nadmiar wody.
Kiedy kompost będzie gotowy do użycia?
Kompostowanie jest procesem dość długim trwa od ośmiu do dwunastu miesięcy, wtedy dopiero uzyskujemy gotowy nawóz. Można stosować także preparaty, które skutecznie przyspieszają procesy kompostownia. Sprzyjają powstawaniu naturalnej próchnicy oraz pobudzają rozwój pożytecznych mikroorganizmów w glebie, redukując również nieprzyjemne zapachy. Takie preparaty skracają cały proces nawet do czterech miesięcy. Substancje zawarte w preparatach są całkowicie naturalne, także cały proces jest ekologiczny.
Co można kompostować?
Kompostownik nie jest miejscem na wszystkie odpady organiczne. Co można kompostować? Z odpadów, które powstają w ogrodzie możemy dokładać:
-
ściętą trawę,
-
rozdrobione gałęzie drzew i krzewów,
-
trociny,
-
korę,
-
zgrabione liście.
Warto także kompostować:
-
obierki,
-
fusy od kawy,
-
torebki herbaty,
-
starą ziemię od kwiatów doniczkowych,
-
niewielkie ilości papieru np. ręczniki kuchenne.
Czego nie wolno kompostować?
Oczywiście są takie odpady, których nie wolno kompostować, są to np.:
-
resztki ryb i mięsa,
-
skórki po owocach cytrusowych,
-
liście dębu, olchy i orzecha,
-
chore rośliny,
-
nasiona chwastów,
-
pestki,
-
metal,
-
szkło,
-
plastik,
-
popiół z węgla,
-
kolorowe gazety
Wrzucenie do kompostownika nabiału, resztek mięsa czy ryb może przyciągnąć do kompostownika dzikie zwierzęta oraz muchy. Może też dojść do procesów gnilnych, przez które cały kompost będzie do wyrzucenia. Taki kompost może być zainfekowany i wydzielać nieprzyjemne zapachy.