Z biegiem czasu staliśmy się dużo bardziej świadomi w kwestii odżywiania. Zaczęliśmy uważać na składy i chcemy jeść to, co nie tylko smaczne, ale również wysokojakościowe. W przypadku warzyw nie jest inaczej - najlepsze to te, pozyskane z zaufanego źródła, a komu możemy zaufać bardziej niż sobie? Pierwsze wysiewy nasion w styczniu na szczęście obejmują niektóre gatunki warzyw, co znaczy, że w sezonie będziemy mogli cieszyć się smakiem pachnących warzyw naszej własnej produkcji.


Dlaczego siew w styczniu?

Wydawać by się mogło, że początek roku to dziwny okres na wysiew, ale przygotowanie rozsady warzyw w styczniu jest możliwe. Wcześniejszy wysiew nasion zapewni nam rozsadę z mocnymi, silnymi sadzonkami, które świetnie poradzą sobie po przesadzeniu na rabatę, do szklarni czy na balkon. Jest to jednak pewien określony proces, który wymaga zaangażowania i czasu, dlatego przed przygotowaniem rozsady warto się chwilę zastanowić czy posiadamy odpowiednie warunki i wystarczającą dozę cierpliwości.

Wysiew nasion jest możliwy nawet dla tych, którzy posiadają jedynie duży, ciepły parapet ze sporym nasłonecznieniem, chociaż nie da się ukryć, że wymarzone warunki do wzrostu panują w szklarniach lub inspektach. Nie oznacza to jednak, że wysiew nasion warzyw w domu da nam gorsze jakościowo warzywa. Spokojnie, będą pyszne! Na siew w styczniu musimy jednak poświęcić trochę więcej czasu i uwagi.


Które warzywa siać w styczniu?

Tak wczesne przygotowanie rozsady ma szczególne znaczenie dla warzyw, które:

  • długo kiełkują, np. seler lub karczoch

  • wolno rosną, np. kalafior czy kalarepa

  • lubią ciepło, np. pomidor lub papryka

  • mają zostać wcześnie zebrane, np. sałata


Pamiętajmy, że część z tych warzyw uznawana jest za typowo szklarniane, dlatego możemy spotkać się z innymi terminami wysiewu. Temperatura dla roślin wysiewanych w styczniu ma ściśle określone granice, a co za tym idzie, w tym okresie najlepsze warunki dla rozwoju sadzonek panują w ogrzewanych szklarniach lub właśnie w domu. Styczniowe mrozy nie pozwoliłyby im przetrwać na zewnątrz lub bezpośrednio w gruncie. Warto również pamiętać, że zawsze istnieje opcja stworzenia miniszklarni w domu lub na balkonie, a nawet zakupienie specjalnych lamp do hodowania roślin, które wbrew pozorom nie mają wygórowanych cen.



Przygotowanie rozsady w domu. Jak to zrobić krok po kroku?

  1. Znalezienie odpowiedniego podłoża do uprawy roślin wysiewanych - do rozsady świetnie sprawdzi się mieszanka piasku z torfem, ale jeżeli chcemy wybrać prostszą opcją, to możemy skusić się na gotowe mieszanki.

  2. Przygotowanie odpowiednich pojemników - warzywa można siać w skrzyni, klasycznej wielodoniczce lub doniczkach torfowych. Te ostatnie można sadzić do gleby z warzywami, których korzenie same przebiją się przez ich ścianki, a po pewnym czasie doniczki ulegną biodegradacji. Chociaż doniczki torfowe wydają się bardziej ekologiczną opcją to uprawa roślin w wielodoniczkach ma ten plus, że można je użyć kilka razy. Pojemniki wypełniamy podłożem, wyrównujemy i lekko ugniatamy. Następnie wysiewamy nasiona i delikatnie przysypujemy warstwą gleby. Na końcu możemy przykryć folią. Pojemnik z siewkami ustawiamy w odpowiednim miejscu.


  1. Optymalne warunki wzrostu:

  • temperatura dla roślin wysiewanych w styczniu - w razie zbyt niskich temperatur można wykorzystać specjalną matę grzewczą; stała temperatura powinna być zachowana zarówno przed wschodami, jak i po wschodach.

  • odpowiednie światło do wysiewu nasion wczesnych warzyw - miejsce dla rozsady powinno być jasne, ale nie w pełni nasłonecznione,

  • powietrze odpowiednie dla uprawy roślin - starajmy się o to, aby pomieszczenie, w którym znajdują się siewki było przewietrzone - nie należy jednak dopuszczać do przeciągów,

  • wilgotność pomieszczenia - dbamy o to, żeby podłoże rozsad było cały czas wilgotne. Pamiętajmy jednak, że wilgotne to nie znaczy mokre!!! Najlepszą opcją jest delikatne zraszanie wodą o temperaturze pokojowej. Przykrycie folią zapewni optymalne warunki do wzrostu, gdyż będzie imitować szklarnie i utrzyma odpowiednią dla wysiewu nasion wilgotność. Należy uważać na powstawanie zbyt dużej ilości pary wodnej. Jest jednak na to sposób. Wystarczy zrobić kilka małych dziurek w folii.

  1. Pikowanie - po upływie około 3 tygodni od wschodów styczniowe siewki należy przepikować do pojemników, w których już pozostaną. Należy jednak pamiętać, że przed pikowaniem rośliny musimy obficie podlać, natomiast po pikowaniu ponownie delikatnie zraszamy podłoże, dzięki czemu ziemia opadnie i przylgnie do powstałych korzeni.

  2. Hartowanie przed wysadzeniem - jeśli nasze rośliny mają docelowo znaleźć się w ogrodzie to trzeba zadbać o ich zahartowanie. Jakieś 10-14 dni przed przeniesieniem rozsady do gruntu zaczynamy delikatne przyzwyczajanie rośliny do niższych temperatur i mniejszej wilgotności. Dzięki temu warzywa wysiewane w styczniu łatwiej przystosują się do warunków panujących na zewnątrz.

Uprawa roślin wysiewanych to świetna zabawa dla fanów ogrodnictwa, a produkcja warzyw to dodatkowo gwarancja pysznego smaku, aromatu i jakości. Jeśli już rozpoczęliśmy planowanie wysiewu nasion to warto wcześniej na prawdę to dobrze przemyśleć. Rozsada warzyw w styczniu to świetny sposób na uzyskanie wczesnych plonów, ale pamiętajmy, że siewki potrzebują odpowiednich warunków. Upewnijmy się zatem, że jesteśmy w stanie je zapewnić. Wysiew roślin w styczniu wymaga sporego zaangażowania, uważności i cierpliwości. Przygotowanie rozsady nie jest szczególnie trudne, ale ponieważ niektóre siewki wolą przebywać w szklarniach musimy postarać się o odtworzenie tych optymalnych warunków wzrostu.

Poniżej produkty, które mogą przydać się do przygotowania rozsady warzyw w styczniu: