Bielenie pni drzew wykonuje się w celu zabezpieczenia ich przed powstawaniem tzw. ran zgorzelinowych. Schorzenie to najczęściej dotyka jabłonie, śliwy oraz czereśnie. Warto wiedzieć kiedy, czym i w jaki sposób prawidłowo wykonać bielenie pni drzewek owocowych. Rany zgorzelinowe powstają na skutek nagrzania kory drzewa promieniami słonecznymi w ciągu dnia oraz wyziębienia ich podczas mroźnej nocy. W dzień tkanki znajdujące się pod korą pobudzane są do rozwoju, a gwałtowna zmiana temperatury może powodować ich zamieranie, a w konsekwencji odrywanie się kory od pnia i powstawanie pęknięć na jej powierzchni. Zjawisko to obserwuje się przede wszystkim na zachodniej i południowej stronie. Bielenie pni drzew owocowych zapobiega powstawaniu ran zgorzelinowych, ponieważ biały kolor powoduje odbijanie promieni słonecznych, dzięki czemu kora nie nagrzewa się. Bielenie należy wykonać w czasie kiedy dni są słoneczne, a noce mroźne. Najlepszy czas to koniec grudnia lub początek stycznia. Zabieg należy powtórzyć w lutym, zwłaszcza jeśli użyte wapno zostanie zmyte przez deszcz. Jak prawidłowo wykonać bielenie pni? Ten zabieg pielęgnacyjny wykonuje się z użyciem mleka wapiennego, wykonanego poprzez zmieszanie 2kg wapna palonego z 10 litrami wody. Do zawiesiny warto dodać nieco gliny, dzięki której będzie ona skuteczniej otulała pień. Najprostszym jednak sposobem jest zakup gotowego preparatu do bielenia pni drzew w hurtowni ogrodniczej lub zamówienie go w internetowym sklepie ogrodniczym. Roztwór nakłada się dużym pędzlem o miękkim włosiu na pnie oraz grube konary drzew owocowych. Najwięcej staranności należy włożyć w wykonywanie tego zabiegu na południowej stronie pnia, można tu również bielić nieco wyżej, ponieważ ta strona nagrzewa się najsilniej. Warstwy preparatu do bielenia pni drzew, która pozostanie po zimie nie trzeba usuwać. Po jakimś czasie zostanie ona zupełnie zmyta przez deszcz. Pozdrawiamy, Gardenflora.pl