Nawożenie trawnika - czyli co i jak aby nie przedobrzyć i nie zaszkodzić

Nawożenie trawnika – czyli co i jak aby nie przedobrzyć i nie zaszkodzić

 
Nawożenie, czyli tak naprawdę karmienie Twojego trawnika nie jest skomplikowaną sprawą. Dobrze „dokarmiona” i podlewana trawa  jest zawsze zdrowsza, i odporna na użytkowanie oraz odporna na suszę.czynniki zewnętrzne.
Przed przejściem do nawożenia trawnika proponujemy zrobienie analizy gleby, aby dowiedzieć się jaki mamy odczyn pH . Można to zrobić przy pomocy specjalnego urządzenia pH metru. Trawa najlepiej rośnie przy pH 5,5-6,5, i tak przy ph gleby niższym (zbyt kwaśnym), odkwaszamy wapnem do odkwaszania trawników, natomiast na glebach o pH 7,0-8,0 (gleba zasadowa)  stosujemy nawozy zakwaszające np. siarczan amonu.
 
Bardzo istotne jest aby dozować nawóz zgodnie z dawkami zalecanymi przez producenta danego nawozu; dlatego iż zbyt duże lub zbyt małe dawki nawozów mogą pogorszyć wygląd trawnika a nawet go popalić.
Od wczesnej wiosny, do połowy maja, kiedy trawnik potrzebuje wielu składników pokarmowych aby szybko zregenerować się po zimie, używamy nawozu wiosennego. Nawozy wiosenne sprzyjają rozkrzewieniu się trawy, nadają intensywnego wybarwienia oraz przyśpieszają wzrost.
W okresie letnim możemy użyć nawozu uniwersalnego a od początku września do połowy października nawozu jesiennego. Nawozy jesienne maja na celu przygotowanie trawnika do zimy. Nawozy jesienne, mają dobry wpływ na zimowanie trawnika, tzn. wpływają na rozwój korzenia i uodparniją przed chorobami.
 
Powyższe nawozy wysiewasz średnio raz na 6 tygodni. Jeżeli chcesz nadać swojemu trawnikowi intensywnego koloru lub masz kłopot z mchem warto co trzy miesiące użyc nawozu z żelezam. Nawożenie najlepiej wykonywać po koszeniu. Zwróć uwagę aby podczas tego zabiegu źdźbła trawy nie były wilgotne. Trawa musi być sucha. Raz na kilka lat warto również zastosować nawozy organiczne (najlepiej w okresie wczesnej wiosny lub na jesień). Nawozy organiczne zwiększaja przede wszystkim zawartość substancji organicznych a przede wszystkim cennej próchnicy.